Scheiding

Sometimes letting things go is an act of far greater power than defending or hanging on

 – Eckhart Tolle

Niemand stapt in het huwelijksbootje met het idee ‘we zien wel waar het schip strandt’. Uit elkaar gaan is niet de intentie van een stel dat liefdevol een verbintenis met elkaar aangaat. En toch gaat ‘tot de dood ons scheidt’ niet voor iedereen op; ongeveer 34% van de huwelijken loopt helaas op de klippen.

De gevoelens die bij een scheiding om de hoek komen kijken zijn hevig en intens. Zeker als er kinderen aan boord zijn. Behalve het eigen verdriet moet ook het verdriet van de kinderen in goede banen geleid worden. Wanneer er een ander in het spel is, is de impact vaak nog groter en wordt het logischerwijze nog ingewikkelder om los te laten.

Tijdens het proces van een scheiding komen allerlei emoties los, zeker als het initiatief om de relatie te beëindigen niet bij jou vandaan komt. Boosheid, verdriet, teleurstelling, onzekerheid, een ontheemd gevoel, stress.

Kinderen kunnen zich onterecht afvragen of het hun schuld is dat de ouders uit elkaar gaan. Ze kunnen last hebben van een loyaliteitsconflict, verlatingsangst of faalangst. Ook later, wanneer nieuwe partners hun intrede doen en er een samengesteld gezin ontstaat, kunnen kinderen vastlopen in hun emoties.

De coaching bij scheiding door jijNik richt zich zowel op kinderen van ouders die uit elkaar gaan als op partners die besluiten zonder elkaar verder te willen.